じゃがいも基本情報2:世界のじゃがいも 食べられるもので4000品種以上のじゃがいもあり,ほとんどが南アメリカのアンデス地方で栽培されています.消費量の観点からは,米・麦に次いで,世界で3番目に重要な作物.海面の高さから海抜4700メートル,そして,チリの南からグリーンランドの範囲で栽培でき,どの穀物より効率的に水を利用できます.

じゃがいも基本情報2:世界のじゃがいも

 

じゃがいもの栽培品種

まんぷく農家メシ北海道芽室町じゃがいも」では,じゃがいもには,沢山の栽培品種があって,調理の適性も異なることを教えてもらいました.

yachikusakusaki.hatenablog.com

じゃがいも基本情報1:日本のじゃがいも /まんぷく農家メシ1

http://yachikusakusaki.hatenablog.com/entry/2018/07/11/033148

まんぷく農家メシ2

http://yachikusakusaki.hatenablog.com/entry/2018/07/12/031757

まんぷく農家メシ3

http://yachikusakusaki.hatenablog.com/entry/2018/07/13/005754

まんぷく農家メシ4

http://yachikusakusaki.hatenablog.com/entry/2018/07/14/034711

 

じゃがいもの種類毎の特性を知ることは,調理の基本知識と言っても良さそうですね.

 

そして,番組中ではじゃがいもの品種は60種類はあると農家の方が言っておられましたが---

 

日本イモ類研究会のサイトじゃがいも品種詳説

では,なんと219種もの名前が挙げられていました.

 

また,ウィキペディア英語版の「list of potato cultivars List of potato cultivars - Wikipedia 」には,イモ研究会のサイトとの重複は余り見られない名前が216種並んでしました.(日本のものではメイクイーンとニシユタカの名前が)

 

そして,ニューヨーク周辺で手に入るじゃがいもはレア物も含め,16あったとの記事も.

Sixteen Kinds of Potatoes | Kitchn

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Sixteen Kinds of Potatoes | Kitchn

この記事では,じゃがいもの特性は.

1.starchy

2.waxy

3.those in-between which are referred to as all-purpose.

の基本カテゴリーに分けて考えるといい,としていました.

日本の品種で言えば,男爵は1のstarchy,メイクイーンは2のwaxy,マチルダは3にあたることになりますね.

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もっと公式なサイトがないかと調べていくと,

International Potato Center Potato - International Potato Center

「食べられるもので4000品種以上のじゃがいもあり,ほとんどが南アメリカアンデス地方で栽培されています」

「There are over 4,000 edible varieties of potato, mostly found in the Andes of South America. 」

との記事が.

 

4000種もある!しかもアンデスに集中的に!

 

なお,このInternational Potato Center にはじゃがいもの基本情報がまとめてあるページがありました.なかなかよくまとまっている!

Potato Facts and Figures - International Potato Center

 

そこで,以下,その記事を訳してみました.間に数値や画像(他サイトからのものも)を夾みこみながら.

 

じゃがいもの事実と数字

Potato Facts and Figures

 

じゃがいも“Solanum tuberosum”は,顕花植物ナス科植物です.

 

 キク類 Asterids, ナス目 Solanales, ナス科 Solanaceae, ナス属 Solanum,

 ジャガイモ S. tuberosum.

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 http://bohs.biology.utah.edu/PDFs/Bohs-2005.pdf https://depts.washington.edu/phylo/OlmsteadPubs/Solanaceae_IV.pdf ナス科 - Wikipedia ナス属 - Wikipedia

 

南アメリカアンデス山脈原産で,栽培品種化もここで行われました.

 

 

じゃがいもは,消費量の観点からは,米・麦に次いで,世界で3番目に重要な作物です.

世界の十億人以上がじゃがいもを食べ,世界での生産量は三十億トンを超えています.

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Potato - Wikipedia

 

 

四千を超える原品種があり,そのほとんどがアンデスで見つかります.大きさや形は様々.

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Potato - Wikipedia

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Potato - International Potato Center

 

 

また,180を超える野生種がみつかっています

ただ,これら原種は苦くて食べられません.しかし,害虫や病気,天候への耐性を含む生物多様性の上で重要です.

 

じゃがいもは,栄養繁殖で増やすことができます.すなわち,新しい植物体はじゃがいも,または種と呼ばれるじゃがいもの切れ端から成長できるのです.

新しい植物体は5〜20の新しい塊茎を作ることができ,これらは母体の種芋の遺伝学的クローンになります.

じゃがいもは,花を咲かせ,実を作ります.実には100~400の種があり,播いて新しい塊茎を作ることができます.

じゃがいもは海面の高さから海抜4700メートル,そして,チリの南からグリーンランドの範囲で栽培できます.

 

じゃがいもは,一定面積あたり,穀物の二三倍収穫できます.また,一定の水の供給のもとで,他の主要穀物より多くの食料を提供でき,どの穀物より効率的に水を利用できます.

世界の100以上の国で生産され,1960年代以来,じゃがいも生産の伸びは,開発途上国での他の作物より急速に大きくなっています.

南アメリカ,アフリカ,中央アジアを含めたアジアに至るまで,じゃがいもは,多くの人びとのフードセキュリティーの基本要素となっており,

現在では,世界のじゃがいもの半分以上が,開発途上国で生産されています.

 

The potato (Solanum tuberosum) belongs to the solanaceae family of flowering plants.

It originated and was first domesticated in the Andesmountains of South America.

The potato is the third most important food crop in the world after rice and wheat in terms of human consumption. More than a billion people worldwide eat potato, and global total crop production exceeds 300 million metric tons.

There are more than 4,000 varieties of native potatoes, mostly found in the Andes. They come in many sizes and shapes.

There are also over 180 wild potato species. Though they are too bitter to eat, their important biodiversity includes natural resistances to pests, diseases, and climatic conditions.

Potato is vegetatively propagated, meaning that a new plant can be grown from a potato or piece of potato, called a “seed”.

The new plant can produce 5-20 new tubers, which will be genetic clones of the mother seed plant.

Potato plants also produce flowers and berries that contain 100-400 botanical seeds. These can be planted to produce new tubers, which will be genetically different from the mother plant.

Potatoes can grow from sea level up to 4,700 meters above sea level; from southern Chile to Greenland.

One hectare of potato can yield two to four times the food quantity of grain crops. Potatoes produce more food per unit of water than any other major crop and are up to seven times more efficient in using water than cereals. They are produced in over 100 countries worldwide.

They are produced in over 100 countries worldwide.

Since the early 1960s, the growth in potato production area has rapidly overtaken all other food crops in developing countries.

It is a fundamental element in the food security for millions of people across South America, Africa, and Asia, including Central Asia.

Presently, more than half of global potato production now comes from developing countries.